XV Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności

W Poznaniu 7 i 8 marca  odbyła się XV Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności. Do etapu centralnego Olimpiady zakwalifikowały się dwie uczennice naszego Technikum, kształcące się w zawodzie technik technologii żywności. W etapie okręgowym Olimpiady Ewelina Tokarz z klasy IV zdobyła I miejsce, a Ewelina Lichwa z klasy III miejsce III.
W etapie centralnym  uczestniczyło 57 uczniów z 29 szkół. W pierwszym dniu Olimpiady 7 marca 2013 roku, w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu uczniowie pisali test. Pytania podzielone były na cztery bloki tematyczne: przetwórczy, analityczny, ekonomiczny i techniczny.
Po zakończeniu części pisemnej gospodarze zorganizowali wycieczkę po Poznaniu.
W drugim dniu, Olimpiada odbywała się w reprezentacyjnej sali Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, w Kolegium Rungego. Uczniowie z najlepszymi wynikami z testu przystąpili do części ustnej Olimpiady a następnie do quizu po którym wyłoniono zwycięzców.
Uczestnicy Olimpiady mieli okazję zwiedzić Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Nasze uczennice, jako finalistki Olimpiady Wiedzy o Żywności są zwolnione z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz mają zapewnione miejsca na wydziałach technologii żywności na uczelniach w całej Polsce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz