Warsztaty z mistrzem kuchni

Dnia 16.04.2013 r. w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie odbyły się warsztaty kulinarne z szefem kuchni Hotelu Mercure Panorama we Wrocławiu.W zajęciach pt. "Uczymy się od Mistrza" wzięli udział uczniowie technikum żywienia i gospodarstwa domowego, klasy IV TGa, IV TGb i IIITG oraz technikum usług gastronomicznych, klasa III TGA. Mistrz kuchni zapoznał uczniów z zastosowaniem techniki gotowania w niskiej temperaturze SOUS VIDE, a także techniki molekularnej "tekstura MALTO". Uczniowie pod kierunkiem mistrza przygotowali 4 dania: przystawkę zimną TATAR Z MARYNOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCAMI PHSALIS, zupę ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ, danie główne POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE W BEKONIE Z BOROWIKAMI DUSZONYMI W ŚMIETANIE. ROSTI ZIEMNIACZANE, deser CZEKOLADOWE "NEMESIS" Z TRUSKAWKAMI. Dzięki zajęciom nasi uczniowie wzbogacili swoją wiedzę o nowe możliwości przygotowania i ekspozycji potraw.
 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz